Divat- és stílustervező érettségi után 2 éves

Divat- és stílustervező érettségire épülő képzés
OKJ száma: 54 211 02

(rövid tájékoztató, jelentkezési lap)

A Divat- és stílustervező szakképesítés által megjelölt kreatív területek a következők:

 • öltözéktervezés és kivitelezés,
 • megvalósított tervek színpadra állítása, divatbemutató szervezése,
 • kollekciók összeállítása, meghatározott stílusoknak, előírásoknak megfelelően.

A divattervezést, a ruhák kivitelezését és bemutatását építkező jelleggel összerendezett témakörök kidolgozásával végzik tanulóink. Az elkészített öltözeteket az év végi rendezvényünkön mutatjuk be, szülőknek, barátoknak, az iskola közönségének.
A kreatív alapozás az általános művészeti tantárgyakkal történik, rajzzal, művészettörténettel, népművészettel, viselettörténettel.
A képzés időtartama 2 év, mely érettségire épül. A második, 14. év végén tanulóink modulokra épülő komplex szakmai vizsgát tesznek. A szakmai vizsga gyakorlati és szóbeli vizsgarészekből áll.

A közismereti képzés tantárgyaihoz társulnak a művészeti és a szakmai tantárgyak is.

Művészeti tantárgyak:

 • rajz, festés, mintázás
 • tervezés és gyakorlat
 • művészettörténet
 • szaktörténet – divattörténet
 • népművészet
 • stíluskialakítás elmélet és gyakorlat
 • látványtervezési gyakorlatok

Szakmai tantárgyak:

 • anyagismeret és textiltörténet
 • szerkesztés – modellezés
 • technológia
 • öltözék kivitelezési gyakorlatok
 • művészeti vállalkozás
 • szakmai idegen nyelv

A képzés célja olyan kreatív tudással rendelkező fiatalokat nevelni, akik a tervezési feladatok mellett pontosan ismerik a megvalósítás útját, a megvalósíthatóság határait is. Képesek a civil élet résztvevőinek, de a közszereplőknek is a hétköznapi és alkalmi megjelenését, stílusát megtervezni, illetve saját kollekciójukkal karriert építeni.
Erre az életvitelre, szakmára iskolánk művész-tanárai, valamint szaktanárai készítik fel a fiatalokat.
A kreatív tudást képző- és iparművész tanáraink adják át.
Rajz, festés, mintázás órákon a diákok megismerkednek a különböző technikákkal, művészeti irányzatokkal.
A tervezés során a tanulók mindkét évben több önálló kivitelezési feladatot kapnak, a papír térbeli kompozícióitól jutnak el a textil öltözetek kivitelezéséig. A kivitelezési munka iskolánk jól felszerelt tanműhelyeiben történik. Az elkészített ruhák tanév végén közönség elé kerülnek, kiállítás, illetve divatbemutató formájában. Tanulóink tanórán kívül ismerkednek meg a divatbemutató szervezéséhez kapcsolódó feladatokkal, és a színpadi mozgással. Öltözéktervező munkájuk kiegészül a smink, a frizura, a zeneválasztás és a mozgás megkomponálásával.

A záróvizsga gyakorlati feladatai két témakört jelölnek meg.

 1. Tervezés és megvalósítás, színpadra állítás területe, mely egy – három darabos kollekció kivitelezését és dokumentálását jelenti. A tervezés inspirációja és kivitelezési folyamata ebből a dokumentumból nyomon követhető.

A vizsgamunka minden részlete tanári vezetéssel, a tanév során készül.

 1. Szakmai portfolió készítése, leadása és bemutatása, mely prezentálja az elmúlt évek során elvégzett munkákat. A rajz, festés, mintázás portfólió összeállítása megmutatja, hogy a tanulók milyen képességekre tettek szert az öt év során, milyen technikákat sajátítottak el.

A szóbeli vizsga témakörei a viselettörténet, az anyagismeret, a technológia és a stílusismeret tantárgyakhoz kötődnek.

A képzés során elkészített portfóliókat, dokumentációkat az élet számos területén felhasználhatják a végzett diákjaink, melyek közül a legfontosabb a továbbtanulás, illetve a munkába állás területe.
Továbbtanulási célként tanulóink választják a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem által kínált iparművészeti szakirányokat, vagy az Óbudai Egyetem Ipari Termék és Formatervezői képzését, valamint a Kommunikációs és Gazdasági Főiskola művészeti képzései.

A felsőoktatáson kívül tanulóink maradhatnak intézményünkben is és második szakképesítésként egy év alatt, elsajátíthatják a Textilműves, vagy a Divat stílustervező képzésre ráépülő Jelmeztervező szakmát, mely egy-egy további művészeti oklevelet biztosít a munkavégzési piacon.
Iskolánk két művészeti képzése jól kiegészíti egymást, a textíliák tervezésének és felhasználhatóságának széles skáláját ismerhetik meg diákjainknak. Ezzel a többlettudással, nagyobb eséllyel indulhatnak el az életben, munkavállalóként végzetteink.

Tanulóinkat igyekszünk felkészíteni a művész életre is, szorgalmazzuk, hogy versenyeken, pályázatokon mérettessék meg tudásukat. Ismerjék meg a pályázati feltételeknek megfelelő követelményeket, eljárási rendszereket.

A művészeti képzés rajz alkalmassági vizsgához kötődik, vagyis olyan fiatalok jelentkezését várjuk, akik szívesen rajzolnak, fogékonyak a művészetekre, érdeklődnek a divat, az öltözködés művészete iránt.

A felvételivel kapcsolatos részletek a rövid tájékoztatóban olvashatók.

jelentkezési lap – letölthető