Ideiglenes felvételi rangsor – 2021/2022-es tanévre

Tisztelt Érdeklődők!

Az ideiglenes felvételi jegyzék jobb megértéséhez szeretnénk segítséget adni néhány megjegyzéssel:

Minden jelentkező az összes, általa megjelölt tanulmányi terület listáján szerepel.

Nagy valószínűséggel szerepelnek olyan tanulók is a listán, akik első helyen nem a Jelky András Iparművészeti Szakgimnáziumba jelentkeztek, ezért a rangsorban kedvezőtlen pozícióban levő tanulóknak nem feltétlenül kizárt a felvétel.

Tisztelt Szülők, felvételiző Diákok!

Azoknak szeretnénk segíteni, akik tanácstalanok abban, hogy érdemes-e az ideiglenes rangsor megismerése után az iskolák, vagy szakok sorrendjén változtatni.

A kérdésre nem és igen válasz egyaránt adható, de könnyű eldönteni, hogy mikor melyik döntést érdemes meghozni:

Semmiképp sem szabad azért változtatni a sorrenden, mert a tanuló a hőn szeretett iskolában vagy a megálmodott szakon kedvezőtlen helyre lett besorolva. Mindenképpen az az iskola (kedvelt szak) maradjon az első helyen, ahová a gyermek szívesen menne. Az algoritmus, ami alapján a diákok felvételt nyernek, úgy működik, hogy minden tanuló abba az iskolába nyer felvételt, ahová elég a felvételi pontja. Lehet, hogy most a tanuló kedvezőtlen helyen van, de előfordulhat, hogy a rangsorban előtte álló diákok másik iskolát jelöltek első-második helyen és oda felvételt is nyernek, így könnyedén be fog jutni az ideiglenes rangsorban kedvezőtlen helyen szereplő tanuló abba az iskolába, ahova szíve szerint menne. Ha viszont módosítják a rangsort, és a kedvezőtlen hely miatt az iskolát hátrébb sorolják, akkor az algoritmus már meg sem fogja nézni a hátrébb sorolt iskolát, hisz a tanuló az előrébb sorolt, kedvezőbb rangsorú iskolába fog felvételt nyerni. Tehát nagyon fontos, hogy a rangsornál csak az számítson, hogy gyermekük hova szeretne első-második-harmadik.... esetben menni. A rendszerből kiesni nem könnyű. Csak akkor fordulhat elő, hogy valakit sehova nem vesznek fel, ha sehol sem érte el a minimális pontszámot.

Változtatni két esetben kell:

  1. Rosszul töltötték ki a jelentkezési lapot és a kedvelt iskola véletlenül nem az első helyen van.
  2. A felvételi során az X intézmény szimpatikusabb lett, mint az első helyre sorolt Y intézmény. Ekkor érdemes az X intézményt első helyre sorolni, még akkor is, ha az X intézményben a tanuló kedvezőtlenebb helyen van az ideiglenes rangsorban, hiszen lehet, hogy mégis sikerül bekerülnie X-be.

Fontos tudni, hogy a rangsorolásban nem csak az intézmény számít, hanem az intézményen belüli szakok is. Tehát nyugodtan lehet a következő jelentkezési sorrend is:

  1. X iskola 1-es szak
  2. Y iskola 1-es szak
  3. X iskola 2-es szak

Azt is fontos tudniuk, hogy az iskolák nem ismerik a gyerekek által megjelölt sorrendet, úgyhogy mindenképpen az Önök kezében van a döntés, csak a szívükre hallgassanak!

Reméljük, hogy tudtunk segíteni a tanácsra vágyóknak.

A tanulmányi területek sorrendjének módosítását az általános iskolában 2021. március 23-24-ig lehet megtenni. Fel lehet venni – velünk egyeztetve – eddig még nem jelölt tanulmányi területeket is.

Kérjük, hogy felvételi eljárásunkkal kapcsolatos kérdéseikkel továbbra a felveteli@jelky.hu címen vagy a +36 20 985-2200 telefonszámon keressék iskolánkat. Az elektronikus levében a gyermek nevét és a gondviselő telefonos elérhetőségét kérjük, tüntessék fel. Köszönjük!

Az ideiglenes felvételi rangsort az alábbi linkekről töltheti le:

0001 – Divatstílus- és jelmeztervező szak ideiglenes felvételi rangsor

0002 – Művészeti grafikus szak ideiglenes felvételi rangsor

0003 – Textilműves szak ideiglenes felvételi rangsor

0004 – Festő szak ideiglenes felvételi rangsor

A középfokú felvételi eljárásban a 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet 27.§ (5) bekezdésének felhatalmazása alapján szervezett alkalmassági vizsga követelményeinek a következő tanulók nem feleltek meg, ezért a megjelölt tanulmányi területre/területekre a felvételi kérelem nem teljesíthető:

Nem teljesíthető felvételi kérelmek

Posted in Felvételi aktuális and tagged , , .