Divatstílus- és jelmeztervező

A képzés a 13. évfolyam végén érettségivel és szakképesítés megszerzésével zárul, amely a divat- és stílustervező, valamint jelmeztervező asszisztens munkakörökhöz kapcsolódik. Iskolánk legnagyobb múlttal rendelkező művészeti képzésének: a divattervező szaknak, valamint az évek óta indított jelmeztervező ráépülő képzésünknek köszönhetően komoly tapasztalatunk van ezen területek oktatásában.

A képzés célja olyan kreatív tudással rendelkező fiatalokat nevelni, akik a tervezési feladatok mellett pontosan ismerik a megvalósítás útját, a megvalósíthatóság határait is.  A képzés keretében tanulóink művészi és hordható ruhakollekciókat és jelmezeket terveznek, és egyben megtanulják a szakszerű kivitelezést és bemutatást. A divattervezést, jelmeztervezést a ruhák kivitelezését és bemutatását minden évfolyamon más-más téma kidolgozásával végzik tanulóink. A tervezés során a tanulók minden évben több önálló feladatot kapnak, a papír, vagy az újrahasznosítható anyagokból készülő térbeli kompozícióktól így jutnak el a textil öltözetek kivitelezéséig. Kreatív feladataik között szerepel: felületképzés, minta-, formaruha-, testékszer-, és öltözék- és jelmez kiegészítő tervezés. Az új formai megoldások kikísérletezése és annak megvalósítása is gyakorlati úton történik. A hagyományos anyagválasztás mellett teret kap az alternatív anyagokkal való kísérletezés is, valamint a mai technológiákkal való megoldások alkalmazása. A kivitelezési munka iskolánk jól felszerelt tanműhelyeiben történik. Öltözék- és jelmeztervező munkájuk kiegészül a smink, a frizura, a zeneválasztás és a mozgás megkomponálásával. Az elkészített öltözeteket és jelmezeket az év végi rendezvényünkön mutatjuk be, szülőknek, barátoknak, az iskola közönségének. A legtehetségesebbek a tanév során többször is bemutathatják alkotásaikat iskolán kívüli bemutatókon.

Tanulmányaik elvégzése után, saját vállalkozásba kezdhetnek, iparművész mellett dolgozhatnak vagy folytathatják tanulmányaikat a művészeti főiskolákon, egyetemeken. Erre az életvitelre, szakmára iskolánk művész-tanárai, valamint szaktanárai készítik fel a fiatalokat.

A képzés időtartama 5 év.

Amit nálunk tanulhatsz:

– divat- és jelmeztervezés
– öltözékek és jelmezek kivitelezése
– saját tervek szakszerű megvalósítása
– anyagkísérlet, formaképzés
– varrási és szabási ismeretek
– programismeret: Photoshop, CorelDraw

Szakmai tantárgyak:

Művészettörténet
Rajz, festés, mintázás
Anyagismeret (manuális gyakorlatok)
Prezentáció (manuális, Photoshop, CorelDraw)
Szakmai idegen nyelv
Viselettörténet
Jelmeztörténet
Divattervezés
Jelmeztervezés
Öltözékkészítés
Jelmezkészítés

Posted in Képzés and tagged , , , .