Informatika

Eduroam

FIGYELEM!

A sulinet.hu domain végződés helyett az edu.hu-val szükséges a bejelentkezéseket elvégezni. A WiFi tulajdonságainál a felhasználónévben a sulinet helyére edu-t kell írni. Pl.: 12345678@jelky-bp.sulinet.hu helyett 12345678@jelky-bp.edu.hu

2022. október 1-től a rendszer már csak az edu.hu-ra átírt felhasználónévvel engedi a csatlakozást.

Az eduroam ingyenes, nemzetközi WiFi szolgáltatás, azaz elérhető több ország több intézményben is, melyekben ugyan azzal a felhasználónévvel és jelszóval csatlakozhattok az internethez, mint iskolánkban.

Hálózat neve: eduroam (erre kell kattintani a megjelenő hálózatoknál)

Tanulóink az elektronikus naplóban használt felhasználónév és az eredetileg kiosztott jelszó átalakításával tudnak csatlakozni:

Felhasználónév vagy Identitás: az e-napló felhasználónév után kell közvetlenül írni: @jelky-bp.edu.hu

(pl., ha 123456 a felhasználónév, akkor:

123456@jelky-bp.edu.hu)

Jelszó: az e-naplóhoz eredetileg kiosztott jelszó elé közvetlenül a Jelky szót kell írni

(pl., ha 1234-56-78 a jelszó, akkor: Jelky1234-56-78)

Laptopokon (Windows 10) elegendő ennyi adat megadása, de telefonokon további beállítások is szükségesek, amennyiben megjelennek az alábbi lehetőségek is; vagy van SPECIÁLIS BEÁLLÍTÁSOK, akkor arra kell kattintani, és megjelennek a következő beállítási lehetőségek:

EAP módszer: PEAP

Phase2 hitelesítés: MSCHAPV2

Hitelesítésszolgáltatói és/vagy CA és/vagy felhasználói tanúsítvány: Ki kell jelölni a "Ne hitelesítse" lehetőséget.

Névtelen azonosító: üresen kell hagyni.

Ha nem jelenik meg további lehetőség, de csatlakozáskor megjelenik, a felső részen középen egy Tanúsítvány felirat, mellette pedig a Megbízható lehetőség, akkor a Megbízható feliratra kell kattintani.

Amennyiben korábban próbálkoztál a beállítással, ami eltér a fent leírtaktól, akkor felejtesd el a készülékkel a hálózatot, és vedd fel újra.

MacBook esetében lehetséges a hálózat kézi felvitele, ha nem sikerül a csatlakozás. Ha így sem sikerül, akkor lehetséges az 'eduroam CAT' applikációval beállítani a csatlakozást, erről részletes leírás a KIFÜ honlapján található.

A bejelentkezésről és az eduroam-ról bővebben a KIFÜ honlapján olvashattok. Biztonságosabb csatlakozási mód beállításához, szintén ezen az oldalon találod a leírást.

Amennyiben korábban a GUEST_VENDEG hálózatra csatlakoztál, akkor annak beállításait felejtesd el a készülékkel, hogy ne arra kapcsolódjon. Ez a hálózat korábban országos szinten egységes jelszót használt, mára ez átalakult, korlátozott időre igényelhető hozzáférés. A rákapcsolódás nem korlátozott, de az internet használatához az internetes böngészőben fog felhasználónevet és jelszót kérni, addig az internet nem elérhető.

Google Classroom – Google Osztályterem

A jelenlegi bejegyzésben a Google Classroom használatával kapcsolatos segítségeket gyűjtöttünk össze. Az interneten még számos leírás található, melyek szintén használhatóak, sőt kiegészítésként ajánlott is párat megnézni. A felületeket folyamatosan fejlesztik, így előfordulhat, hogy a bemutatott funkciók kicsit átalakultak, bővültek, egyszerűsödtek.

Ajánlott oldal: Segítség a távoktatásban - G Suite for Education. Ezen az oldalon a Fogadóóra lapon található videók is ajánlottak, melyben olyan iskolák tanárai segítenek, akik már régebben bevezették a Classroom használatát. Az elején regisztrációval és adminisztrációval kapcsolatos segítségeket lehet hallani, az átpörgethető.

Read More

Corel 12

Windows frissítés utáni CorelDraw indulási hiba javítása

Windows 10 funkciófrissítés után (pl. 20H2 verzióra) előfordul, hogy a CorelDraw nem indul el a Start menüből és a csempeikonról. Ebben az esetben a program telepítőjét kell elindítani, és a Javítás opciót kell kiválasztani, ez a művelet pár percet vesz igénybe. Amennyiben nincs kéznél hirtelen a telepítő, a program elindítható a C:\Program Files (x86)\Corel\Corel Graphics 12\Programs\CorelDRW.exe indítófájllal, ez azonban nem javítja ki a csempeikon vagy a Start menü ikonról történő hibás indítást.

Önálló hibakeresés

Ha bármilyen hibát tapasztalsz a program használatakor, akkor próbáld meg a jelenséget beírni a Google keresőjébe magyarul vagy angol szavakat használva, ehhez használhatod a Google Fordító alkalmazását. Általában az előforduló hibák gép, operációs rendszer és beállítás specifikusak, így nem valószínű, hogy túl sokan találkoznak egy-egy hibával.

Írd be a program nevét: CorelDraw vagy simán Corel

A verziószám nem kötelező, mivel más kiadású Corelnél is előfordulhat a probléma.

Utána jöhet, hogy freezing vagy crashing, ha lefagy, összeomlik vagy kilép a program. Vagy pl. cursor jumping, ha az egér ugrál.

Ezután, hogy mikor if vagy on pl.: fill, save, artistic tools

Pár lehetőség, amit ki lehet próbálni, ha hibát tapasztalsz:

Ha nem sikerül a problémát megoldani valamelyik beállítással, akkor utána állítsd vissza az alapértelmezettre. Lehetséges, hogy az alábbi beállítások elállítása egy jól működő Corel programot pont, hogy elrontanak, hiszen ott más a környezet, így ott az alapbeállításokkal működik jól.

Nézd meg van-e elég hely a lemezen

A Windows intézőben a Sajátgép vagy Ez a gép pontra kattintva jobb oldalon láthatóak lesznek a meghajtók. A rendszermeghajtó általában a C: lemez. Alatta látható a szabad méret és utána a teljes méret. A számítógép zökkenőmentes működéshez legalább 10-20 GB legyen szabad.

Hibás objektum a lapon

Előfordulhat, hogy egy hibás objektum van a lapon, és a hiba csak ennél az egy dokumentumnál jelentkezik. Másold át az objektumokat egy új dokumentumba.

Állítsd vissza gyári beállításokra a munkafelületet:

Ehhez tartsd lenyomva az F8 billentyűt amikor a programot indítod. Ekkor egy ablak fog felugrani, ahol jóvá kell hagyni a gyári beállítások visszaállítását. FIGYELEM, így minden korábbi eredeti beállítás megváltoztatása elveszik.

Futtasd kompatibilis módban a programot

A C:\Program Files (x86)\Corel\Corel Graphics 12\Programs\CorelDRW.exe fájlra jobb egérgombbal kattintva válaszd ki a Tulajdonságok majd a Kompatibilitás menüt. Itt a különböző lehetőségeket ki lehet próbálni pl. Windows 7-es kompatibilitási üzemmód, stb.

100%-os nézet

Állítsd vissza a kijelződ megjelenítőjének méretezését 100%-ra. Ez a lehetőség a Képernyő-beállítások menüben található, Méretezés és elrendezés bekezdés alatt.

Memóriaemelés

Próbáld ki, hogy több memóriát engedsz használni a programnak. Ez a CorelDraw program Eszközök/Beállítások/Munkaterület/Memória részen a 25%-ot lehet magasabbra emelni.

Színkezelés

Ha a színezésnél akad probléma, akkor lehet még a színkezelést is módosítani. Ez a CorelDraw program Eszközök/Színkezelés menüjéből érhető el. Itt lehet kicsit sokat kell várni, mire betölti ezt a menüt. Csak a monitor felé mutató Általános belső RGB profil legyen aktív.

Windows és Office pedagógusoknak

2021. december 1-től a Tisztaszoftver Programhoz kapcsolódó Microsoft licenszek igénylése a köznevelésben tanulók és pedagógusok esetében a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségen (KIFÜ) keresztül a https://tisztaszoftver.hu honlapon leírtak alapján történik. Kérjük tehát, hogy az ott szereplő információk alapján járjanak el, amennyiben segítségre van szükségük, akkor a KIFÜ Ügyfélszolgálatához fordulhatnak bizalommal.

Office tanároknak és diákoknak ingyen

2021. december 1-től a Tisztaszoftver Programhoz kapcsolódó Microsoft licenszek igénylése (Office) a köznevelésben tanulók és pedagógusok esetében a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségen (KIFÜ) keresztül a https://tisztaszoftver.hu honlapon leírtak alapján történik. Kérjük tehát, hogy az ott szereplő információk alapján járjanak el, amennyiben segítségre van szükségük, akkor a KIFÜ Ügyfélszolgálatához fordulhatnak bizalommal.

2022. július 28-án a Kifü kiküldött mindenkinek egy levelet, aki korábban igényelt Microsoft licenszt. Ennek értelmében
a Tisztaszoftver Program keretében igényelt szoftverek aktiválásakor használt Microsoft felhasználónevek megváltoztak.
Az új adatot a services.kifu.hu oldalra belépve tekinthetik meg, a Tisztaszoftver / Office menüpontban.

O365 új felhasnálónév beállításához segítség ezen a linken