Google Classroom – Google Osztályterem

A jelenlegi bejegyzésben a Google Classroom használatával kapcsolatos segítségeket gyűjtöttünk össze. Az interneten még számos leírás található, melyek szintén használhatóak, sőt kiegészítésként ajánlott is párat megnézni. A felületeket folyamatosan fejlesztik, így előfordulhat, hogy a bemutatott funkciók kicsit átalakultak, bővültek, egyszerűsödtek.

Ajánlott oldal: Segítség a távoktatásban - G Suite for Education. Ezen az oldalon a Fogadóóra lapon található videók is ajánlottak, melyben olyan iskolák tanárai segítenek, akik már régebben bevezették a Classroom használatát. Az elején regisztrációval és adminisztrációval kapcsolatos segítségeket lehet hallani, az átpörgethető.

Belépés

A Classroom - Google Tantermek eléréséhez az iskola által létrehozott Google fiókba kell bejelentkezni.

Ezzel a linkkel a Gmail-be lehet belépni - Gmail

E-mail cím a digitális naplóhoz kapott felhasználónév és utána a @jelky.hu

Például, ha a felhasználónév a Kréta rendszerében 123456, akkor az e-mail cím 123456@jelky.hu

A jelszó a digitális naplóhoz eredetileg is kiosztott jelszó, melyet erősen ajánlott megváltoztatni. Elfelejtett jelszó esetén jelszó-visszaállítás a rendszergazdától kérhető.

Első belépésnél el kell fogadni a Szerződési feltételeket.

Belépés után a Google Tantermek és egyéb Google által biztosított alkalmazás a jobb felső sarokban lévő 9 pontra kattintva érhető el.

Jelszóváltoztatás: Belépés után a jobb felső sarokban lévő profilképre kattintva, a Google-fiók kezelése --> a megjelenő lapon a bal oldalon a Személyes adatok menüpont --> Jelszó

A jelenlegi beállítások szerint tanulóink a Drive tárhelyen csak a szervezeten belül tudnak megosztást készíteni, iskolánk Classroom csoportjaiba kizárólag @jelky.hu címmel tudnak belépni.

A fiók a tanulói jogviszony, illetve pedagógusok esetében a munkaviszony megszűnésével együtt törlésre kerül. A tárhelyre feltöltött fájlok időben történő lementéséről a tanuló/pedagógus felel.

Google Tanterem gyakorlati segítség

Google Classroom a mobiltelefonon

Amennyiben számítógépen használod a Google Classroom-ot, csak egy böngészőre van szükséged, böngészőn keresztül minden kiegészítő Google alkalmazás elérhető külön telepítés nélkül. Mobiltelefonon is használhatod. Ebben az esetben töltsd le a Google Classroom applikációt a mobilodra. Hogy minden funkciót tudj használni, töltsd le a kiegészítő Google alkalmazásokat (Calendar, Docs, Forms, Sheets, Slides, Meet, Jamboard, PDF Viewer).

Ha a telefonodon több fiók is be lett állítva, akkor az iskolai fiókhoz használj külön profilt Androidban. Amennyiben régebbi Android van a telefonon, akkor elsődleges fióknak az iskolait add meg. Ehhez töröld, a már meglévő fiókokat, és vedd fel őket újra az iskolai fiók beállítása után.

Telefonon további hibalehetőség lehet, ha nincs beállítva valamilyen képernyőzár kód.

Konferenciabeszélgetés - Google Meet használata a Classroomban

A Google Meet használható önálló alkalmazásként, és létrehozható egy link, melyet az óra előtt elhelyez a tanár a falon. A Classroom kapott egy fejlesztést (hivatalos leírás), mellyel a Classroomból közvetlenül lehet beszélgetést indítani. Ennek engedélyezését a Classroom beállítások menüjében (fogaskerék jobb oldalon fent) teheti meg a tanár. Ebben az esetben is a hívás elindítása (Lépjen be most! gomb megnyomása) után felugró ablakban látható https://meet.google.com/.... kezdetű linket kell a tanulókkal megosztani.

Konferenciabeszélgetés közben megosztható a képernyő, vagy egy adott ablak prezentálás céljára. A prezentálási lehetőség átadható diákok részére is.

Google Jamboard - online digitális tábla

A Jamboard többféleképpen is használható. A tanár a Jamboard felületen létrehoz egy Jam-et, táblát. Amennyiben csak a tanár fogja szerkeszteni, úgy konferenciabeszélgetés közben elegendő ablakmegosztással láthatóvá tennie a diákok számára. A Jam-et óra közben nézhetik saját Jamboard felületükről a tanulók is, ebben az esetben a Jam-et meg kell osztani, hogy a link birtokában bárki megtekinthesse. Ha a tanulóknak óra közben feladatot szeretnénk adni a táblán, akkor a megosztást úgy kell beállítani, hogy az bárki számára szerkeszthető legyen a link birtokában. Ha szerkesztésre lett megosztva a tábla, és a végeredményt meg szeretnénk tartani, akkor óra végén a megosztást vissza kell állítani csak megtekintésre.

 

GYIK

A képként leadott házi feladat mellett a tanuló nem látja a tanár megjegyzését.

A tanuló egy képfájlban beadott házi feladatára úgy láthatja a megjegyzéseket, hogy a saját feladatai között megkeresi az adott feladatot és ráklikkel a fájlra. Majd, amikor megjelenik a kép, a jobb felső sarokban a három egymás alatti pontra kattintva kinyitja a menüt, és ott a Megnyitás új ablakban gombra kattint. Itt már biztosan látni fogja a tanári megjegyzéseket. (Forrás)

 

 

 

Google Tanterem használata

Google Tanterem használata tanulóknak

Google Classroom használata – 1. rész – Tanterem létrehozása

Google Classroom használata - 2. rész - Feladatok (írásbeli beadandó)

Google Classroom használata - 3. rész - Tesztfeladatok

Google Classroom használata - 4. rész - Felmerülő problémák, apróbb elemek használata

Posted in Informatika and tagged , .