Rigai útinapló – 2022

Külföldi továbbképzésen jártunk Rigában, Lettország fővárosában, 2022 márciusában. A tanulmányutat a WEXEdu Alapítvány szervezte és az út célja a hasonló külföldi iskolák képzésének és a vállalkozási készségek fejlesztési lehetőségeinek megismerése volt.

Fogadó partnerünk a Riga Art and Media School (RMMT) volt, akik mind szakmailag és helyi élményekben gazdag programmal fogadtak minket. A meglátogatott  középiskolai szakképző intézmények – Riga Art and Media School (RMMT), Jana Rozentala Art School és Riga School of Design and Art mellett egy egyetemet – a Riga Technical University-t – is meglátogattunk. Az iskolák különböző  képző- és iparművészeti szakokkal rendelkeznek, például divat-stílus, textilművészet, festészet, grafika, animáció,  fém- és faművesség – így iskolánk számára rengeteg érdekes példát láthattunk, a rendkívül felszerelt modern, mégis hangulatos épületeikben. A szaktantermek berendezése, mérete kiválóan igazodik a bennük oktatott szakma igényeihez, megtalálhatóak bennük a tervezéshez és kivitelezéshez szükséges eszközök, gépek. A divattervezők szaktantermében a nagy tervezőasztalon kívül szabóbabák, varrógépek, ipari vasalók is helyet kapnak, a teremben a diákoknak lehetősége nyílik számítógépes mintatervezésre is.

Az intézmények nagy hangsúlyt fektetnek rá, hogy diákjaik megszerzett tudásukat gyakorlatban az iskola falain kívül is megtapasztalják, ezért a szakoknak megfelelő cégeknél, kisvállalkozásoknál harmadik évben egy hónapot, negyedik évben két hónapot dolgoznak a diákok. A képzés végeztével a tanulók többsége a szakmában helyezkedik el, vannak, akik saját vállalkozást hoznak létre. Alumni hallgatókkal tartják a kapcsolatot, illetve őket is bevonják a szakmai gyakorlatokba, együttműködésekbe, az egyik ehhez köthető látogatás Anna Kruz boltja és műhelye volt, ahol bőrből különböző ruhadarabokat és kiegészítőket készítenek. Anna még régebben az RMMT diákja volt és helyi koordinátorunk Agnese nagy örömmel mutatta be nekünk, így megtapasztalhattuk, hogy az oktatási szférából kilépve milyen utakon és hova is juthatnak el az egykori diákok. A másik a Vienkoču Park volt, ami Richard Vidzickis szintén az RMMT volt tanulójának ötlete alapján épült fel, a parkban egy faipari múzeumot rendeztek be. Megismerkedtünk régi eszközök működésével, hagyományos rönkhajók gyártásának technológiájával, a parkban rendeznek work shoppokat is, ahol a látogatók kipróbálhatják a korabeli technikákat.

Mindemellett két szakmai gyakorlati helyet is meglátogattunk, a  WIMS cipő műhelyt, ahol megfigyelhettük a lábbelik egyedi, kézi gyártási szakaszait, illetve egy bútorüzemet a (Morozov & Son), ahol nagyon nívós, csúcstechnológiával, alumíniummal könnyített bútorlapokkal készített luxusberendezéseket gyártanak.

A szakmai programok közt Riga óvárosát is bejártuk, Riga építészete többféle korszak többféle stílusát (klasszicizmus, historizmus, eklektika, szecesszió, art deco, szocreál) hordozza falain.

Üdítő program volt a gyönyörű fenyvesek közti skanzen látogatása a Jugla-tó partján. A The Ethnographic Open Air Museum of Latvia Európa egyik legrégebbi és legnagyobb szabadtéri múzeuma, épületei Lettország egész területéről, összes régiójából kerültek összegyűjtésre. Kézművesek, gazdálkodók, halászok tanyáiba és életébe tekinthettünk be.  A múzeum és az iskola közös projekteket szervez, az iskola műhelyeiben rekonstruáltak építő elemeket és a helyszínen, az összeállításban is részt vettek a tanulók.

Egy másik délután Jurmala, a Balti-tenger partja – a nagy hideg ellenére – szintén  felejthetetlen élmény volt.

Az utolsó nap múzeumlátogatás jegyében telt, ellátogattunk a helyi Divat Múzeumba, a lett Szépművészeti Múzeumba, a Museum of Decorative Arts and Design-ba, a lett művészettörténetbe és kortársművészetbe egyaránt betekintettünk.

A programot egy jó hangulatú közös vacsorával zártuk, ahol megköszöntük lett kollégáinknak a sok programot és segítséget.

Posted in Hírek, Pályázat and tagged , , .