Informatika

Google Classroom – Google Tantermek

A jelenlegi bejegyzésben a Google Classroom használatával kapcsolatos segítségeket gyűjtöttünk össze. Az interneten még számos leírás található, melyek szintén használhatóak, sőt kiegészítésként ajánlott is párat megnézni. A felületeket folyamatosan fejlesztik, így előfordulhat, hogy a bemutatott funkciók kicsit átalakultak, bővültek, egyszerűsödtek.

Ajánlott oldal: Segítség a távoktatásban - G Suite for Education. Ezen az oldalon a Fogadóóra lapon található videók is ajánlottak, melyben olyan iskolák tanárai segítenek, akik már régebben bevezették a Classroom használatát. Az elején regisztrációval és adminisztrációval kapcsolatos segítségeket lehet hallani, az átpörgethető.

Read More

Adobe Creative Cloud – COVID-19

Iskolánk tanulói és tanárai ideiglenesen használhatják otthon az Adobe Creative Cloud termékeit. Bővebb leírás az Adobe oldalán.  Meghosszabbítva 2020. július 6-ig.

Azon csoport tanulói, ahol az órát tartó tanárral egyeztetve továbbra is az Adobe újabb termékeit használják, kérhetnek ideiglenes hozzáférést az órát tartó pedagóguson keresztül.

A tanulók a megadott e-mail címükkel egy Adobe ID fiókot regisztrálnak majd, amennyiben már ezzel a címmel van Adobe ID fiók, úgy az kerül kibővítésre.

A regisztráció és telepítés folyamatáról kövesd a következő lépéseket, kérlek figyelmesen olvasd el. Ha mód van rá, akkor ne mobil adatforgalmat használj, mert ezek a telepítések több gigabájt adatforgalmat generálnak. Rendszerkövetelmények elérhető ezen a linken, de a programok feltüntetett hardverigényei erősen alulméretezettek.

Bővebben.. (A teljes bejegyzés elolvasásához kérem kattintson ide!)

Windows és Office pedagógusoknak

Változás: Az S1 nyomtatvány már szkennelve is beküldhető! Részletek lejjebb.

Pedagógusok a Tisztaszoftver Program keretében igényelhetnek Windows és Office telepítőkészletet. Amennyiben az Office 365 irodai programcsomagot szeretné használni, olvassa el az Office 365 tanároknak és diákoknak ingyen című bejegyzést.

Az Oktatási Hivatal oldaláról elérhető egyszerű letöltő oldalon (http://www.kir.hu/kir_oktazon_ms_auth/) sajnos jelenleg (2020.01.29.) nem elérhető a Windows 10 és az Office 2016.

Az újabb telepítőkészletek igényléséhez javasolt az alábbi oldalról az S1 nyomtatvány letöltése, melyet pontos kitöltés után az intézmény vezetőjével kell aláíratni, majd szkennelve vagy postai úton beküldeni. Részletek:

https://tisztaszoftver.hu/igenyles.html

Amennyiben Windows 7 rendszert szeretne frissíteni Windows 10-re, az alábbi oldalról töltse le a MediaCreationTool programot az Eszköz letöltése gombra kattintva:

https://www.microsoft.com/hu-hu/software-download/windows10

A program segítséget nyújt a rendszer frissítéséhez, illetve a Windows 10 telepítő adathordozóra is menthető.

Minecraft: Education Edition

Minecraft: Education Edition a Minecraft oktatási változata, amelyet kifejezetten osztálytermi használatra terveztek.

Ha regisztráltál Office 365 fiókot, akkor a Minecraft oktatási verzióját ingyenesen használhatod. Telepítsd a Minecraft: Education Edition-t, és lépj be az Office 365 azonosítóddal.

Hivatalos oldal:

További leírások:

https://www.microsoft.com/hu-hu/education/minecraft

https://minecraft-hu.gamepedia.com/Education_Edition

Office 365 tanároknak és diákoknak ingyen

Minden, érvényes oktatási azonosítóval rendelkező pedagógus és diák ingyenesen használhatja az Office 365 ProPlus irodai programcsomagot, amely akár 5 számítógépre és mobil eszközre is telepíthető, illetve online is használható. Amennyiben igénybe veszed a regisztrációhoz tartozó 1TB OneDrive tárhelyet, a jogviszonyod megszűnése előtt készíts másolatot saját gépedre, adathordozóra a felhőben tárolt fájlokról.

Az Office 365 programcsomagról a termék hivatalos weboldalán tájékozódhatsz:

Pedagógusok további Microsoft termékek ingyenes használatáról olvashatnak a Windows és Office pedagógusoknak bejegyzésben.

Regisztráció és telepítés

Az Oktatási Hivatal oldalán kell regisztrálni egy Office 365 fiókot:

https://o365.oh.gov.hu/

Add meg az oktatási azonosítódat, születési dátumodat és a saját e-mail címed.

16 év alattiak szüleik segítségével tudnak regisztrálni. Fennakadás elkerülése érdekében az iskolának hivatalosan bejelentett gondviselő adatait kell megadni, mert az szerepel az Oktatási Hivatal rendszerében is.

Ezután 24 órán belül (általában pár perc) a megadott címre egy megerősítő levelet fogsz kapni, ott kattints a "Regisztráció megerősítése." linkre.

Ezután nemsokára még egy levelet fogsz kapni a sikeres regisztrációról, ami tartalmazza a felhasználóneved és a kezdeti jelszót. A levélben szereplő utasításokat és információkat olvasd el. Az Office 365 portálra belépve éred el a letöltési lehetőséget.

Ha elakadsz a telepítésben, a levél tartalmazza a segítség elérhetőségét is. Ha első levélként rögtön egy újraküldés levelet kapsz, akkor már korábban regisztráltál a Microsoft oldalán, ha a jelszavadat viszont már elfelejtetted, abban az esetben az illetékes rendszergazdát a levélben található supporton keresztül éred el, aki segítséget nyújt fiókod visszaszerzésében. Ha a regisztráció idején nem voltál még 16 éves, és nem tudod a jelszavad, akkor az új jelszó kérésekor valószínűleg az akkor használt szülői e-mail címre érkezik meg a teendő.

Eduroam

Az eduroam ingyenes, nemzetközi WiFi szolgáltatás, azaz elérhető több ország több intézményben is, melyekben ugyan azzal a felhasználónévvel és jelszóval csatlakozhattok az internethez, mint iskolánkban.

Tanulóink az elektronikus naplóban használt felhasználónév és az eredetileg kiosztott jelszó átalakításával tudnak csatlakozni:

Felhasználónév: az e-napló felhasználónév után kell még írni: @jelky-bp.sulinet.hu

(pl., ha 123456 a felhasználónév, akkor:

123456@jelky-bp.sulinet.hu)

Jelszó: az e-naplóhoz eredetileg kiosztott jelszó elé a Jelky szót kell írni

(pl., ha 123456 a jelszó, akkor: Jelky123456)

EAP módszer: PEAP

Phase2 hitelesítés: MSCHAPV2

Tanúsítvány és névtelen azonosító nincs.

A bejelentkezésről és az eduroam-ról bővebben a KIFÜ honlapján olvashattok.

Amennyiben korábban a GUEST_VENDEG hálózatra csatlakoztál, akkor annak beállításait felejtesd el a készülékkel, hogy ne arra kapcsolódjon. A GUEST_VENDEG egy nem titkosított hálózat, így használata nem javasolt:

Google: titkosítatlan WiFi veszélyei