Informatika

Corel 12

Windows frissítés utáni CorelDraw indulási hiba javítása

Windows 10 funkciófrissítés után (pl. 20H2 verzióra) előfordul, hogy a CorelDraw nem indul el a Start menüből és a csempeikonról. Ebben az esetben a program telepítőjét kell elindítani, és a Javítás opciót kell kiválasztani, ez a művelet pár percet vesz igénybe. Amennyiben nincs kéznél hirtelen a telepítő, a program elindítható a C:\Program Files (x86)\Corel\Corel Graphics 12\Programs\CorelDRW.exe indítófájllal, ez azonban nem javítja ki a csempeikon vagy a Start menü ikonról történő hibás indítást.

Önálló hibakeresés

Ha bármilyen hibát tapasztalsz a program használatakor, akkor próbáld meg a jelenséget beírni a Google keresőjébe magyarul vagy angol szavakat használva, ehhez használhatod a Google Fordító alkalmazását. Általában az előforduló hibák gép, operációs rendszer és beállítás specifikusak, így nem valószínű, hogy túl sokan találkoznak egy-egy hibával.

Írd be a program nevét: CorelDraw vagy simán Corel

A verziószám nem kötelező, mivel más kiadású Corelnél is előfordulhat a probléma.

Utána jöhet, hogy freezing vagy crashing, ha lefagy, összeomlik vagy kilép a program. Vagy pl. cursor jumping, ha az egér ugrál.

Ezután, hogy mikor if vagy on pl.: fill, save, artistic tools

Pár lehetőség, amit ki lehet próbálni, ha hibát tapasztalsz:

Ha nem sikerül a problémát megoldani valamelyik beállítással, akkor utána állítsd vissza az alapértelmezettre. Lehetséges, hogy az alábbi beállítások elállítása egy jól működő Corel programot pont, hogy elrontanak, hiszen ott más a környezet, így ott az alapbeállításokkal működik jól.

Nézd meg van-e elég hely a lemezen

A Windows intézőben a Sajátgép vagy Ez a gép pontra kattintva jobb oldalon láthatóak lesznek a meghajtók. A rendszermeghajtó általában a C: lemez. Alatta látható a szabad méret és utána a teljes méret. A számítógép zökkenőmentes működéshez legalább 10-20 GB legyen szabad.

Hibás objektum a lapon

Előfordulhat, hogy egy hibás objektum van a lapon, és a hiba csak ennél az egy dokumentumnál jelentkezik. Másold át az objektumokat egy új dokumentumba.

Állítsd vissza gyári beállításokra a munkafelületet:

Ehhez tartsd lenyomva az F8 billentyűt amikor a programot indítod. Ekkor egy ablak fog felugrani, ahol jóvá kell hagyni a gyári beállítások visszaállítását. FIGYELEM, így minden korábbi eredeti beállítás megváltoztatása elveszik.

Futtasd kompatibilis módban a programot

A C:\Program Files (x86)\Corel\Corel Graphics 12\Programs\CorelDRW.exe fájlra jobb egérgombbal kattintva válaszd ki a Tulajdonságok majd a Kompatibilitás menüt. Itt a különböző lehetőségeket ki lehet próbálni pl. Windows 7-es kompatibilitási üzemmód, stb.

100%-os nézet

Állítsd vissza a kijelződ megjelenítőjének méretezését 100%-ra. Ez a lehetőség a Képernyő-beállítások menüben található, Méretezés és elrendezés bekezdés alatt.

Memóriaemelés

Próbáld ki, hogy több memóriát engedsz használni a programnak. Ez a CorelDraw program Eszközök/Beállítások/Munkaterület/Memória részen a 25%-ot lehet magasabbra emelni.

Színkezelés

Ha a színezésnél akad probléma, akkor lehet még a színkezelést is módosítani. Ez a CorelDraw program Eszközök/Színkezelés menüjéből érhető el. Itt lehet kicsit sokat kell várni, mire betölti ezt a menüt. Csak a monitor felé mutató Általános belső RGB profil legyen aktív.

Google Classroom – Google Tantermek

A jelenlegi bejegyzésben a Google Classroom használatával kapcsolatos segítségeket gyűjtöttünk össze. Az interneten még számos leírás található, melyek szintén használhatóak, sőt kiegészítésként ajánlott is párat megnézni. A felületeket folyamatosan fejlesztik, így előfordulhat, hogy a bemutatott funkciók kicsit átalakultak, bővültek, egyszerűsödtek.

Ajánlott oldal: Segítség a távoktatásban - G Suite for Education. Ezen az oldalon a Fogadóóra lapon található videók is ajánlottak, melyben olyan iskolák tanárai segítenek, akik már régebben bevezették a Classroom használatát. Az elején regisztrációval és adminisztrációval kapcsolatos segítségeket lehet hallani, az átpörgethető.

Read More

Windows és Office pedagógusoknak

Változás: Az S1 nyomtatvány már szkennelve is beküldhető! Részletek lejjebb.

Pedagógusok a Tisztaszoftver Program keretében igényelhetnek Windows és Office telepítőkészletet. Amennyiben az Office 365 irodai programcsomagot szeretné használni, olvassa el az Office 365 tanároknak és diákoknak ingyen című bejegyzést.

Az Oktatási Hivatal oldaláról elérhető letöltő oldal megszűnt, helyette a továbbiakban az Office 365 igénylőfelület jelenik meg.

Az újabb telepítőkészletek igényléséhez javasolt az alábbi oldalról az S1 nyomtatvány letöltése, melyet pontos kitöltés után az intézmény vezetőjével kell aláíratni, majd szkennelve vagy postai úton beküldeni. A nyomtatványon pedagógusok vagy rendszergazdák tudnak szoftvert igényelni, tehát a pedagógusoknak a rendszergazda nevét és aláírását nem kell feltüntetni, továbbá a VPID azonosító kitöltése sem kötelező, így az  Részletek:

https://tisztaszoftver.hu/igenyles.html

Amennyiben Windows 7 rendszert szeretne frissíteni Windows 10-re, az alábbi oldalról töltse le a MediaCreationTool programot az Eszköz letöltése gombra kattintva:

https://www.microsoft.com/hu-hu/software-download/windows10

A program segítséget nyújt a rendszer frissítéséhez, illetve a Windows 10 telepítő adathordozóra is menthető.

Office 365 tanároknak és diákoknak ingyen

Minden, érvényes oktatási azonosítóval rendelkező pedagógus és diák ingyenesen használhatja az Office 365 ProPlus irodai programcsomagot, amely akár 5 számítógépre és mobil eszközre is telepíthető, illetve online is használható. Amennyiben igénybe veszed a regisztrációhoz tartozó 1TB OneDrive tárhelyet, a jogviszonyod megszűnése előtt készíts másolatot saját gépedre, adathordozóra a felhőben tárolt fájlokról.

Az Office 365 programcsomagról a termék hivatalos weboldalán tájékozódhatsz:

Pedagógusok további Microsoft termékek ingyenes használatáról olvashatnak a Windows és Office pedagógusoknak bejegyzésben.

Regisztráció és telepítés

Az Oktatási Hivatal oldalán kell regisztrálni egy Office 365 fiókot:

https://o365.oh.gov.hu/

Add meg az oktatási azonosítódat, születési dátumodat és a saját e-mail címed.

16 év alattiak szüleik segítségével tudnak regisztrálni. Fennakadás elkerülése érdekében az iskolának hivatalosan bejelentett gondviselő adatait kell megadni, mert az szerepel az Oktatási Hivatal rendszerében is.

Ezután 24 órán belül (általában pár perc) a megadott címre egy megerősítő levelet fogsz kapni, ott kattints a "Regisztráció megerősítése." linkre.

Ezután nemsokára még egy levelet fogsz kapni a sikeres regisztrációról, ami tartalmazza a felhasználóneved (@sulid.hu végű e-mail cím, ezt így kell használni, ne írd át másra) és a kezdeti jelszót. A levélben szereplő utasításokat és információkat olvasd el. Az Office 365 portálra belépve éred el a letöltési lehetőséget.

Ha elakadsz a telepítésben, a levél tartalmazza a segítség elérhetőségét is. Ha első levélként rögtön egy újraküldés levelet kapsz, akkor már korábban regisztráltál a Microsoft oldalán, ha a jelszavadat viszont már elfelejtetted, abban az esetben az illetékes rendszergazdát a levélben található supporton keresztül éred el, aki segítséget nyújt fiókod visszaszerzésében. Ha a regisztráció idején nem voltál még 16 éves, és nem tudod a jelszavad, akkor az új jelszó kérésekor valószínűleg az akkor használt szülői e-mail címre érkezik meg a teendő. A csempéken található felhős ikonokkal böngészőn keresztül az online szerkesztőfelületek nyílnak meg, amennyiben a telepített verziót szeretnéd használni, keresd a programindító ikonokat a start menüben.

A következő leírás segít a diákoknak a programcsomag letöltésében (forrás: Techinfo):

Útmutató az Office 365 Pro Plus letöltéséhez.pdf

További segítségek:

https://geeks.hu/cikkek/200429/igy_telepitsd_a_tanuloknak_jaro_ingyen_office_t

https://informatikatanar.blog.hu/2020/11/14/igy_telepitsd_a_szamitogepedre_az_ingyenes_office-t

 

 

Eduroam

Az eduroam ingyenes, nemzetközi WiFi szolgáltatás, azaz elérhető több ország több intézményben is, melyekben ugyan azzal a felhasználónévvel és jelszóval csatlakozhattok az internethez, mint iskolánkban.

Hálózat neve: eduroam (erre kell kattintani a megjelenő hálózatoknál)

Tanulóink az elektronikus naplóban használt felhasználónév és az eredetileg kiosztott jelszó átalakításával tudnak csatlakozni:

Felhasználónév: az e-napló felhasználónév után kell közvetlenül írni: @jelky-bp.sulinet.hu

(pl., ha 123456 a felhasználónév, akkor:

123456@jelky-bp.sulinet.hu)

Jelszó: az e-naplóhoz eredetileg kiosztott jelszó elé közvetlenül a Jelky szót kell írni

(pl., ha 1234-56-78 a jelszó, akkor: Jelky1234-56-78)

Laptopokon (Windows 10) elegendő ennyi adat megadása, de telefonokon további beállítások is szükségesek, amennyiben megjelennek az alábbi lehetőségek is; vagy van SPECIÁLIS BEÁLLÍTÁSOK, akkor arra kell kattintani, és megjelennek a következő beállítási lehetőségek:

EAP módszer: PEAP

Phase2 hitelesítés: MSCHAPV2

Hitelesítésszolgáltatói és/vagy CA és/vagy felhasználói tanúsítvány: Ki kell jelölni a "Ne hitelesítse" lehetőséget.

Névtelen azonosító: üresen kell hagyni.

Ha nem jelenik meg további lehetőség, de csatlakozáskor megjelenik, a felső részen középen egy Tanúsítvány felirat, mellette pedig a Megbízható lehetőség, akkor a Megbízható feliratra kell kattintani.

Amennyiben korábban próbálkoztál a beállítással, ami eltér a fent leírtaktól, akkor felejtesd el a készülékkel a hálózatot, és vedd fel újra.

A bejelentkezésről és az eduroam-ról bővebben a KIFÜ honlapján olvashattok.

Amennyiben korábban a GUEST_VENDEG hálózatra csatlakoztál, akkor annak beállításait felejtesd el a készülékkel, hogy ne arra kapcsolódjon. Ez a hálózat korábban országos szinten egységes jelszót használt, mára ez átalakult, korlátozott időre igényelhető hozzáférés. A rákapcsolódás nem korlátozott, de az internet használatához az internetes böngészőben fog felhasználónevet és jelszót kérni, addig az internet nem elérhető. A GUEST_VENDEG egy nem titkosított hálózat, így használata nem javasolt:

Google: titkosítatlan WiFi veszélyei